Behandelmethoden

zaadjes1

Voor als het (l)even tegenzit

Met mijn (holistische) methoden en coachingstechnieken heb je geen lange behandeltrajecten nodig. Meestal zijn 7 tot 10 consulten voldoende voor een optimaal resultaat die tot blijvende verandering leiden.

Welke methode(n) ik ga gebruiken hangt af van het probleem en wat bij jou past.

Naast het Enneagram en de Reversie methode® voor Gezins- en Kindercoaching maak ik gebruik van een aantal (behandel)methoden zoals:

Spiertesten (kinesiologie)

spiertesten collageMet spiertesten test ik het onderbewuste. Bij de O-Ring spiertest vormt de cliënt een ring met de duim en wijsvinger (of duim en middelvinger), waarbij de toppen met een constante  kracht tegen elkaar worden gedrukt. De spanning op de spieren in deze O-ring kan dan eenvoudig gemeten worden door aan duim en wijsvinger te trekken. Vervolgens worden er specifieke eenvoudige vragen gesteld, die met JA of NEE beantwoord kunnen worden. Afhankelijk van het antwoord zullen de spieren sterk blijven of verslappen. Op deze manier is het mogelijk om met het onderbewustzijn te communiceren en (vaak onbewuste!) blokkades op te sporen. Zo kunnen we uitvinden of we op het juiste pad zijn en kan jij sneller een volgende stap in jouw proces zetten.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Dit is een behandelmethode bedoeld bij ingrijpende ervaringen die niet of moeilijk te verwerken zijn (trauma’s/PTSS). De EMDR therapie zal er toe leiden dat de nare herinneringen haar kracht en emotionele lading zal gaan verliezen. Een groot voordeel van EMDR is dat het snel gaat. Voor het verwerken van een enkelvoudig trauma zijn vaak maar een paar sessies nodig.

Emotionele Pyschologie (EP)
Spiritueel leraar Eckhart Tolle noemt emoties ‘reacties van het lichaam op een gedachte’. De opeenvolging van gedachte-> emotie-> reactie verloopt vaak sneller dan je verstand kan bijbenen: je emoties gaan daarom regelmatig met je aan de haal. Ze vertroebelen dan het denken en verlammen het doen. Vooral emoties als angst, woede, wrok, jaloezie, hebzucht, teleurstelling, verdriet of spijt zijn als ‘vergif’ in je lichaam.
Door ons lichaam lopen meridianen. De meridianen corresponderen met met de organen. Met de spiertest zoek ik de blokkade en wanneer die is ontstaan en vervolgens de plaats op het lichaam waar de emotie zich heeft vastgezet. Door middel van masseren (of kloppen) op die specifieke plek en het tegelijkertijd uitspreken van een affirmatie worden emotionele blokkades opgeheven. Vaak helpt het om de massage + de affirmatie thuis enige malen te herhalen. (Deze methode is vergelijkbaar met EFT (emotional freedom techniques)). Met emotionele psychologie het emotioneel evenwicht herstellen is één van de snelste methoden om oud zeer op te ruimen.

Chakra Balancing Chakra’s worden ook wel energiepoorten genoemd. De chakra’s (of één chakra) kunnen in onbalans raken. De energie is dan gestagneerd door blokkades op emotioneel- fysiek of mentaal niveau door traumatische ervaringen in het verleden. Ook bij deze methode kan middels spiertesten worden gezocht naar een blokkade of onbalans.  Door de chakra te balanceren gaat de energie weer stromen.

Procesmodel van het enneagram

procesmodel enneagram1.gif

Met het procesmodel kunnen we ontdekken waar je nu op dit moment staat en wat je nodig hebt om verder te komen in je ontwikkeling. Met dit model wordt prachtig in beeld gebracht dat alles een proces is en middels het spiertesten kan gevolgd worden op welke plaats jij je in het proces bevindt.

 

 

Kernverlangens
Er zijn 12 kernverlangens erg belangrijk in de ontwikkeling van een mens. Bepaalde kernverlangens zijn rond één bepaalde leeftijd belangrijker dan andere. Zo heeft bijvoorbeeld een baby van 0-6 maanden behoefte aan zorg en geruststelling en een puber van 14-17 jaar aan erkenning en bevestiging.
De 12 kernverlangens zijn: zorg, geruststelling, bewondering, vertrouwen, enneagram met kernverlangensaanmoediging, goedkeuring, begrip, respect, erkenning, bevestiging, waardering en acceptatie.
Er zijn altijd bepaalde kernverlangens waarbij de behoefte niet of niet volledig is bevredigd. In een sessie kunnen we op zoek gaan naar welk kernverlangen in jouw leven minder aandacht heeft gekregen en waarom. Na bewustwording daarvan kunnen we dat helen met één van mijn technieken.

Weg naar Vrijheid
Van je geboorte tot je 21e jaar maak je specifieke ontwikkelingen door.  De eerste maanden van je leven heb je behoefte aan veiligheid. Vervolgens van 6 maanden tot 2 jaar verbinding, van 2-8 jaar zelfstandigheid, van 8-12 jaar ik en de ander, van 12-17 jaar intimiteit, van 17-21 jaar verantwoordelijkheid en vanaf je 21e jaar vrijheid. Na 21 jaar begint deze cyclus overnieuw. In een sessie kunnen we op zoek gaan naar welke ontwikkeling niet of niet helemaal tot stand is gekomen en waardoor. Na bewustwording daarvan kunnen we dat helen met één van mijn technieken.

Visualisaties
Visualiseren is het denken in beelden. Onze hersenen maken geen onderscheid tussen wat je met je ogen open of met je ogen dicht ziet. Net zoals gedachten dat doen trekken ook beelden overeenkomstige omstandigheden aan. Sommige mensen kunnen dat erg goed en sommige mensen hebben er moeite mee. Vaak hoor ik dat mensen zich herinneren dat ze dit als kind wel goed konden.
Door te visualiseren kun je gewenste veranderingen sneller en makkelijker voor elkaar krijgen.

Bewustwording van de kracht van je gedachten.
Je hebt gedachten maar je bent niet je gedachten. Hierbij maak ik o.m. gebruik van affirmaties en Voice Dialogue.