Wat is het enneagram

plaatje enneagramHet enneagram is een eeuwenoud psychologisch model van 9 persoonlijkheidstypen. Het enneagram is puur en heeft geen oordeel over de verschillende typen. Elk type is prachtig met zijn sterke punten en zijn valkuilen. Er zijn geen mooie of lelijke, goede of slechte types.

Je enneatype is al ontstaan voordat je 6 maanden oud was. Toen al is er al een specifieke overtuiging ontstaan waardoor je op een bepaalde manier naar het leven kijkt. Alle typen hebben hun eigen overtuiging. Bij de Perfectionist is dat bijvoorbeeld “ik ben niet perfect” en bij de Helper “ik ben niet goed genoeg” en de Avonturier “ik word tekort gedaan”.  Je kan het ook zien als een bepaalde kleur bril waardoor je kijkt. Je realiseert je niet dat er ook andere kleuren brillen bestaan. Elk type heeft zijn eigen specifieke kenmerken.

De nummers staan voor de volgende karakteristieken in de Enneatypen:
1 Perfectionist  De 1 is gericht op perfectie. Normen en waarden staan hoog in het vaandel. “Er is maar één manier om dingen te doen en laat mij jou die manier tonen”.
2 Helper  De 2 weet als geen ander wanneer iemand hulp nodig heeft en passen zich wel eens te veel aan aan anderen. “Ik help en ondersteun anderen. Ze hebben me nodig!”
3 Winnaar  De 3 is gericht op succes en is vaak een workaholic. “Alles is een wedstrijd en ik ga die winnen door hard te werken en er succesvol uit te zien”.
4 Romanticus  De 4 is gericht op schoonheid, op zoek naar liefde en voelt zich anders dan anderen. “Mijn werk is authentiek en beïnvloedt mensen. De inzichten in mijn werk en de stijl ervan zijn heel belangrijk”.
5 Waarnemer  De 5 is gericht op kennis. Kennis is macht. “Door de hoeveelheid aan kennis ben ik in staat overal over mee te praten. Als ik goed geïnformeerd ben, ben ik tevreden”.
6 Loyalist  De 6 is gericht op zekerheid. “De wereld is gevaarlijk en niemand vertelt echt de waarheid. Wat zijn de ware bedoelingen achter datgene wat verteld wordt? Ik heb betrouwbare vrienden nodig.”
7 Avonturier  De 7 is gericht op plezier. “Hoe kan ik, met behulp van mijn creativiteit, op een innovatieve manier problemen oplossen?”
8 Baas  De 8 is gericht op contrôle.  “Ik ben sterk, ik heb een hekel aan zwakkeren en ik laat zien wie de beste en sterkste is”.
9 Bemiddelaar  De 9 is gericht op harmonie. “Als ik vriendelijk en kalm blijf, en verbonden met andere mensen, komt alles in orde”.

Keramiek enneagramIk beschrijf het enneagram ook wel eens als lampjes.Sommige lampjes branden fel en sommige zwak. Misschien zijn er ook wel lampjes die helemaal geen licht geven. Ze in, voor de cliënt geschikte, balans brengen is het doel wat ik voor ogen heb.

Hiernaast een cadeau van een (creatieve) cliënt die veel meer begrip voor zichzelf heeft gekregen en daardoor weer van zichzelf is gaan houden. Dat is waarvoor ik dit mooie werk doe! 😀